Femtio nyanser av sexism

Femtio nyanser av sexism

Snart kommer den på svenska. Bokserien som säljer bättre än Harry Potter i England. Som sägs vara livsförändrande erotik ”för mammor” (mummyporn), som sägs ha förändrat tusentals människors liv och sexliv. Självklart var jag tvungen att läsa dem, på engelska. ”Fifty shades of grey” av E.L James samt de två andra delarna i trilogin.
Magi? Bättre sexliv? Sensationellt?
Nej.
Böckerna (som från början tydligen var någon sorts ”Twilight” fan-fiction) lämnade mig tom, arg, frustrerad, upprörd. Inte på grund av att böckerna är tråkiga, för det är de också. 75 procent av innehållet är ingående beskrivningar av sex vilket är helt ok de första typ tio gånger fem sidorna men mot slutet hoppar man otåligt för att komma vidare i handlingen. Utan för budskapet som sänds ut. Hade böckerna varit skräp som inte ens såldes på pocket shop hade jag väl kanske inte brytt mig. Men det här är böcker som läses av miljoner, vars spridning säkert kommer motsvara Da Vincikoden eller Millenniumtrilogin. Kvinnor över hela världen rusar för att köpa dem, läser dem, inspireras (?), försöker få sina män att bli mer lika bokens manliga huvudperson Christian Grey. Och det är då det blir upprörande. För det här är en trilogi som lyfter fram våld, total kontroll och förtryck från en man som något en kvinna bör lära sig kunna leva med.
Visst, sex kan vara på många sätt. Det är jag med på. Men de här böckerna idealiserar känslomässiga (och ibland fysiska) övergrepp mot kvinnor. De spelar på urgamla sterotyper och försöker placera i dem i en romantisk saga. ”Min kille slår mig, men jag stannar för han kanske ändrar sig. Han älskar ju mig så mycket, jag måste bara hjälpa honom att se det. Jag måste bli mer som han vill, han kommer att möta mig, han kommer att ändra sig. Jag kan inte leva utan honom.”
Det är inte hett med en man som förföljer, vill straffa, kräver att du ber om tillstånd för att få köra bil. En stor del av tiden går huvudpersonen Anastasia omkring och är livrädd för hur Christian ska reagera om ha får veta att hon har använt sin jobbmejl privat/ tagit en drink med en kompis/ gått på stan utan hans tillstånd. Sen blir han galen av ilska, misshandlar henne psykiskt och bryter ner henne ännu mer och sen har de sex i tio sidor till. Dessutom är huvudpersonen Christian omåttligt, helt överdrivet rik och kan därför i ännu högre grad utöva total kontroll över Anastasia, som självklart var en totalt oerfaren oskuld när de träffades. Vid ett tillfälle söker hon jobb på ett nytt företag och får det, varpå han direkt köper hela företagets koncern för att han annars inte kan acceptera att hon går till jobbet. Det är inte bara tjatigt. Det är hemskt.
Hade det här varit böcker skrivna av män för män hade den avfärdats som anti-feministisk, sexistisk skräplitteratur. Istället har den på något vis blivit en bokserie som sägs ta ett steg framåt i den kvinnliga sexuella frigörelsen, någon typ av sexbibel. Det är fruktansvärt. Böckerna målar upp en misshandlande,  potentiell våldtäktsmans beteende och säljer det som erotik.
Jag väntar hela tiden på att det ska gå upp för Anastasia hur lurad hon är. Hur hon stark och fri kan gå vidare med sitt liv utan den här relationen, gärna med lika mycket spännande sex med andra män och kvinnor. Inte för att böcker måste sluta bra men för att just de här böckerna sägs ge läsaren någon sorts magiskt insikt. Det måste vara insikten, den måste komma snart, tänker jag. Men nej. Istället slutar bok tre (läs inte detta om ni inte vill veta slutet) i total känsla av antiklimax och tomhet då Anastasia Steele har stannat i relationen och är gravid med sitt andra barn och bor med sin dominante man Christian Grey i ett fantastiskt superdyrt hus med ängar och havet och allt vad det är. Herregud så bakåtsträvande.

Jag verkar inte vara ensam om mina reflektioner. En representant för en brittisk kvinnojour har nyligen riktat skarp kritik mot böckerna och att de spär på myten om att kvinnor skulle kunna hela en känslomässigt störd man. Och det här blogginlägget av brittiska Nathalie Gyte, som arbetar med en paraplyorganisation för olika välgörenhetsorganisationer inriktade mot kvinnor säger allt.

Kort sagt – visst ska kvinnor ha fantastiskt sex och kräva ett bättre liv, titta på och läsa erotik och förverkliga sig själva. Men. Strunta i den här vägen. Den lämnar en besk eftersmak. Och som sagt är den riktigt usel också.

Här  är några av de hyllningsgrejer jag hittat på nätet. Det finns hur mycket som helst.

                 

Uppdatering: det har inte gått att kommentera detta inlägg,men nu ska det funka igen! 

This article has 9 comments

 1. Notera att AdLibris tar fram denna tydligen gräsliga bok allra främst som ”den stora succeboken” i sitt nyhetsbrev per epost! Får mig nästan att överge företaget. Eller kanske kan du få in din recension på deras hemsida… (de tar ibland in läsarrecensioner)
  Per

 2. Inget nytt under solen.
  Känns som en uppdatering av boken
  ”Berättelsen om O”
  som kanske för många är okänd eller fallit i glömska.

 3. Jag vill bara ge ett stort tack till dig. Det är välgörande att läsa din kritik mot boken. Fortsätt med det. Jag undrade om kvinnor verkligen kan vilja ha det så här. Jag har visserligen ännu inte läst boken utan grundar min åsikt på det jag läst om den. Det är bedrövligt om kvinnor läser den och längtar efter detta. Jag har svårt att förstå det. Om ni kvinnor längtar efter ett bättre sexliv än det ni har idag så kan ni få det på ett helt annat sätt än av en sadistiskt kontrollerande psykopat.
  Tycker en äldre erfaren man

  • Hej! Tack för din kommentar. Jag känner alltså inte heller alls igen mig i denna bok och jag känne i ngen som känner igen sig i den. Ändå utmålas den som livsförändrande, det gör mig mycket upprörd. Och efter att i helgen ha läst en intervju med författaren i DN så är jag ännu mer frågande. Hon säger nämligen att huvudpersonen Christian Grey är hennes ”idealman”. Stackars kvinna!

 4. Hej igen. Läs en intressant artikel av Sara Ullberg på adressen
  http://vlt.se/ttkultur/1.1801244-femtio-nyanser-av-gratt-i-folksagan
  Det är bara gammalt skåpmat som upprepas. Men sedan är det intressant med kommentarerna från Anna och Katja på adressen
  http://www.bokus.com/bok/9789113047287/femtio-nyanser-av-honom/#customer-reviews
  Man kan undra om det är så många kvinnor känner och i så fall fråga sig hur det kommer sig. Dom har säkerligen inte upplevt det som t.ex. Margot Wallström berättar om i sin nya biografi. Att bli fysiskt och psykiskt misshandlad av sin partner. Det är vad Mr Grey sysslar med. Oerhört fegt.
  Kan det vara så att konserverad gröt kan alltid säljas oberoende på vad det är eller tycker de flesta som läser boken att den är bra? Det är även på gång en annan triologi i samma anda där en ung kvinna utnyttjas av äldre sadistisk man. Man blir rätt less på detta upprepade tema. Kan ingen skriva erotik hos ett vanligt par eller är det för tråkigt??
  Fortfarande en äldre erfaren man

  • Hm, ja intressanta kommentarer där på Bokus. Särskilt detta:
   ”fick mig ibland att må illa, pirra och gråta. Även om det till en början är fråga om sex, så finns det en fin röd tråd med känslor, så vackert beskrivna att jag ibland grät för jag själv kände känslan inom mig”.
   Jag kan helt enkelt inte förstå att dessa känslor framkallas av dessa böcker. Jag känner ju igen känslan hon beskriver, när litteratur är riktigt bra kan den kännas så. Men de här böckerna är ju så dåligt skriva! Vad nöjer vi oss med om vi accepterar så taffligt skriven erotik? Och så dessutom övergreppen då, och idealiseringen av den sårade mannen.

 5. Jag håller med dig helt och fullt och är rent av förbannad på att denna skräp fått sådan spridning och denna enorma skara beundrare. Jag förstår inte att kvinnor går på detta och kan inte annat än undra om det inte går lite hand i hand med det blomstrande hemmafruidealet? Vill vi tillbaka till att domineras av männen?

  Sen kan jag inte heller låta bli att förundras över hur litteratur som är så fullständigt befriad från kvalitet kan sälja så här mycket. Boken är ju inte bara full av skeva ideal utan även av upprepningar, bristande personbeskrivningar, platta beskrivningar av situationer och platser. Jag fattar verkligen inte …

 6. Såg att du kommenterat blondinbellas blogg om denna bok. själv har jag inte läst den men 80% av alla recensioner säger som du, fast du har uttryckt dig fantastiskt bra! lustigt att BB som ska vara womankvinna tycker om den här boken…

Leave a Reply