Mitt förra inlägg…

… och mina och Emmas kommentarer på amnningsbloggen har skapat många upprörda känslor (här också). Det är så det är när man diskuterar amning och flaskmatning, och kanske borde man göra det på ett oberoende forum och inte på Amningshjälpens blogg som faktiskt är till för att främja amning. Trots allt skulle det vara värre om inlägget om rökning och amning jag kommenterade i mitt förra inlägg skulle publiceras i till exempel en dagstidning, förhoppningsvis vet väl de som söker information hos Amningshjälpen vad de letar efter.

Jag vill ändå passa på att förtydliga min ståndpunkt.
Amning är bra.
Flaskmatning är bra – med både bröstmjölk och modersmjölksersättning.
Punkt. Det ena ska inte behöva främjas genom att racka ner på det andra. Inget ”bröstmjölk utklassar mjölkersättning” eller ”flaskan är så himla mycket smidigare än bröstet”, inte till den förälder som står i grepp att välja hur hon eller han ska göra. Det skulle kunna innebära en knuff i någon riktning den personen inte vill och skapa skuldkänslor.
Den första tiden med ett spädbarn är så otroligt känslig och utsatt, alla val man gör känns som de största i världen och andra personers åsikter kan göra all skillnad, inte bara på ett bra sätt. Därför är den här diskussionen så viktig.
Begreppet ”informerat val” kommer ofta upp i sammanhanget och det är väl där vi göra olika tolkningar i vad som är ett informerat val. För mig innebär det likvärdig information från neutralt håll om de alternativ som finns att tillgå.
Då kommer man till nästa steg. Nämligen neutral information om flaskmatning, något som är extra svår att hitta eftersom det finns multinationella företag i bakgrunden. Där kommer min och Emma Fahlstedts bok om flaskmatning in i bilden. Den är i skrivstadiet nu, tills dess kan man gärna besöka norska www.flaskeposten.org och beställa deras nyutkomna bok. Ett forum som det skulle verkligen behövas i Sverige och jag hoppas att jag eller någon annan flaskförälder snart kann uppbåda kraften att starta ett.
Dessutom vill jag (trots att många inte håller med mig, jag vet, men många tycker som jag också!) slå ett slag för jämställdheten. Med flaskmatning kan båda föräldrarna tidigt ta en aktiv roll i ett spädbarns liv och papporna flyttas ut ur skuggorna (är inte ”markservice” det mest uttjatade ord som finns i föräldrasammanhang?).
En sak till. Min intention är inte att angripa någon personligen. Jag vill ifrågasätta amningshjälpens roll och bidra till att rucka på den orättvisa behandlingen av många nyblivna föräldrar.

Leave a Reply