Verkligen!

Äntligen lite bra nyheter på flaskmatningsfronten, som visar att min bok kommer helt rätt i tiden. I ett långt inslag i kvällens Aktuellt vågade man lyfta fram att flaskmatning går lika bra som amning. Okej, Kristin Svensson var med och sa att det är svårt att ge barnet närhet när man inte ammar. Och Amningshjälpten var där såklart (men de beskrevs iallafall som ”ideell organisation”, vilket många ofta tycks glömma att de är och lyfter fram dem som någon sorts statlig stödinrättning) Men i det stora hela, verkligen bra. Journalisten Rebecka Edgren Aldén som ligger bakom boken ”Skriet från kärnafamiljen” var med och debatterade med en nervös tjej från Amningshjälpen. Egentligen tycker jag inte det var så mycket till debatt, för amningstjejen höll med Rebecka Edgren Aldén i ganska mycket.

Men, såklart, i efterhand på svt.se kan man rösta på om det är bra för jämställdheten med flaskmatning och det är bara 21 procent som tycker det. Eller förresten, det är HELA 21 procent som tycker det! Det är ju massor! Massor av starka föräldrar som kommer att älska Flaskboken som vi just nu skriver. Visst har jag berättat om den? Vi intervjuar mammor och pappor så det ryker just nu och snart kommer alla veta att vägen till jämlikhet går genom nappflaskan. För så är det. Jag läser på Skriet från kärnfamiljens blogg, och de har så rätt: amning är inte på liv och död i Sverige. Det är helt galet att så många föräldrar därute fortfarande tror det.
Här kan ni se hela inslaget:
ps. Agnes, nu får du ta och komma hem från Chile, som du ser är det ju rena hetluften helt plötsligt här!! ds.

This article has 10 comments

 1. Spännande bokidé!

  När förväntas den bli klar och har ni löfte om utgivning?

 2. Bra, behövs verkligen. Alla kan faktiskt inte amma, en del har för lite mjölk eller för dålig mjölk. Min läkare sa till mig att det var bättre att jag gick över till ersättning på flaska, för min son gick inte upp tillräckligt i vikt.

 3. Jag ar en pappa som har tva barn och bor inte i Sverige, har ar det inget konstigt alls med mjolk ersattning och tom ganska vanligt. Ingen reagerar pa den ena el andra metoden.

  Det hela ar en typisk svensk grej att amning ska vara sa mkt battre.

 4. Omröstningen hos svt tror jag inte säger så mycket eftersom de lagt till de där fåniga kommentarerna efter ja och nej.

  Jag röstade nej – fast jag tycker inte att det primärt har med jämnstäldhet att göra och visst tror jag att amningen kan vara bra för närheten – även om jag vet av erfarenhet att flaskmatning inte behöver innebära mindre närhet.

  De här alternativen hade gett ett helt annat (jämnare) svarsresultat tror jag:
  Ja – alla mammor bör försöka amma till varje pris.
  Nej – det viktigaste är att hela familjen mår bra.

  Som man frågar får man svar.

  /Hanna

 5. Jag såg inslaget och chockerades över barnmorskans inställning till amning, om att den skulle ge MER trygghet och, hör och häpna, BÄTTRE, anknytning! Jag tror absolut på amningens positiva effekter och hoppas själv att kunna amma den dag jag äntligen får det efterlängtade barnet, men i begreppet anknytning ligger så mycket mer än amning (ögonkontakt, förmågan att ”tuna” in på barnet etc. Här har Daniel Stern många bra pointer).

  Och ja, frågorna i SVT:s lilla omröstning är verkligen dåligt ställda, så jag röstade på vet inte. Det är säkert bra för barn att bli ammade, men flaska är verkligen inget såligt alternativ. Allt handlar väl om föräldrars inställning och kvaliteten av föräldraskapet!

  Bra ämne att ta upp till debatt!

 6. Åh vilka bra synpunkter ni har! Jag håller med om att frågorna var konstigt ställda, men de lyfter ändå en intressant vinkel: jämställdhetsperspektivet på att inte amma. Jag vet att många tycker att den diskussionen är underordnad under just den perioden i barnets liv men det finns ändå där som ett faktum: flaskmatar man istället för att amma så kan båda föräldrarna vara delaktiga tidigt.

  Den där anknytningsgrejen är jättekonstig tycker jag med, vad är det som säger att man knyter an till barnet bara för att man ammar? Amning ska vara bra för både mamman och barnet, det är ett samspel och mår inte mamman bra så fungerar inte anknytningen.

 7. Helt rätt Johanna, jag som pappa fick vara med och dela på matningen genom flaska och det viktigaste i vår situation och för vår dotter måste ändå vara att familjen mår bra och att mamman mår bra därför var flaskmatning det bästa. Detta har i sin tur lett till att dottern inte gör någon skillnad på mig som pappa och mamman.

  Ser framemot att få läsa boken när den är klar!

 8. Synd bara att kvinnan i inslaget gjorde precis så som man inte ska/kan göra när man ammar (eller ger flaskan, för den delen), nämligen satt med dottern i knät vänd bort från sig och gav flaskan.
  Sedan måste jag bara säga att om jämlikht föräldraskap är avhängigt av huruvida man ammar eller ej barnets sex första månader, då har vi ett störee problem än amningshysteri att ta hand om.

 9. Annika, det har du rätt i: problemet med att många familjer är ojämlika är definitivt större än amningshysterin. Men det är en möjlig ingång av många, att dela omvårdnaden av barnet på samma villkor från start.
  Tänkte också på hur hon satt när hon gav flaskan, det måste ha varit för att det skulle synas ordentligt i tv?

 10. Amningen behöver inte vara ett hinder för ett jämställt föräldraskap men det kan vara det. Den väldigt starka amningsnorm som råder gör att kvinnor som vill kunna lämna hemmet tidigt efter förlossningen inte kan/vågar. Dom är rädda att dom skulle ge sitt barn astma och allergi som pris för deras vilja att återgå till arbetet.

  Amning är bra på många sätt och dom som vill amma ska få stöd i det. Men amning ska vara ett val som den vuxna kvinnan beslutar om själv och på välinformerade grunder. Så är det inte idag tyvärr.

Leave a Reply