Nu är jag svensk igen

Efter gårdagens uppgivenhet har jag tänkt om lite. Vilken tur att jag är svensk, så att jag verkligen har chans att vara med och stoppa den här sd-galenskapen. Jag vet att jag genom mitt sätt att rösta och vara inte på något sätt har bidragit till det hårda samhällsklimat vi plötsligt har hamnat i. Det tänker jag fortsätta.
Jag blev efter igår uppmärksammad på hur vi här i Sverige reagerar på främlingsfientlighet jämfört med i Finland. Vi demonstrerar, protesterar, politikerna tar ställning och säger ifrån. Detta till skillnad från Finland där det rasistiska partiet Sannfinländarna har mycket stark medvind och inte många säger ifrån alls på det sätt som vi gjort här i Sverige de senaste dagarna.

Vår kraftiga reaktion är något att vara stolt över, även om jag fortfarande skäms gränslöst för att det finns så många okunniga intoleranta människor här i Sverige. Jag såg på nyheterna i går, när en sd-väljare skulle motivera sin röst. ”Det är en massa våld och skit här”, sa hon. ”Och det kan inget annat parti än Sverigedemokraterna göra något åt?” frågade reportern. ”Nej, det tror jag väl inte”, sa väljaren.
Djupare än så går alltså inte väljarens övertygelse om att Sverigedemokraterna är något att ha. Det går att ändra på!!!!

This article has 2 comments

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  2. Jag känner en del (ungdomar) som röstade på SD. Det handlar väl kanske till viss del om okunskap och historielöshet tror jag, men också om att de bor i förorter där de ser de negativa konsekvenserna av en inte alltid lyckad integrationspolitik. De upplever att de andra politiska partierna inte pratar om de här frågorna (vilket de faktiskt ofta inte gör). Jag tror inte att vi kan tiga och hata ihjäl SD. De andra partierna måste diskutera ungdoms- och integrationsfrågor, på ett nyanserat och icke främlingsfientligt sätt – men ändå våga se och ta tag i problem som finns. Annars kommer ännu fler förortsungdomar rösta på SD i nästa val, tror jag, tyvärr. Dessutom måste vi kanske göra ungdomarna uppmärksamma på vad SD står för i andra frågor (det är ju trots allt inte ett enfrågeparti). De hör ordet ”högerextrema” over and over, men jag tror att de ofta inte riktigt förstår vad det betyder..

Leave a Reply