Saker jag inte gillar…

Saker jag inte gillar…
Jag skulle gå på stan och köpa en avslutningsklänning till Matilda häromdagen. Och råkade hamna på H&M, Lindex, KappAhl osv osv osv. Jag klarar verkligen inte att gå omkring där, speciellt inte på H&M. Visst finns det fina saker i högarna, men många av deras barnkläder är så hemska och jag blir arg och stampar ut därifrån. Är glad att Matilda inte ännu ställer krav på vad hon ska ha på sig, för så fort hon gör det gissar jag att vi hamnar där iallafall. Tills dess kör vi på den ärvda stilen med massor av kläder från kusinerna med inslag av Polarn o Pyret och andra lyxmärken som man kan unna sig ibland.

Högklackade mini-hasbeens i Storlek 24. Träklackar, finns det något mer ovänligt att leka och springa i?

Alla sorters bikinis för småflickor går bort, det spelar ingen roll hur mycket blommor och seriefigurer det är på dem. Det är gräns jag kommer hålla på även när Matilda börjar vilja välja själv.
Och sandaler då! Jag skulle köpa sandaler och tänkte att jag inte skulle behöva betala 500 kronor för dem den här gången. Jag gick till Din Sko och det göra jag inte om. ”Jag förstår att du inte vill köpa skor till ditt barn här” sa faktiskt kassatjejen som också var irriterad på att Din Sko inte hade ETT ENDA par neutrala sandaler i storlek 25/26. Det som fanns såg ut så här:
Rosa, rosa rosa, Hello Kitty, rosa. Pojke eller flicka?


Spindelmannen, svart , blått, eldsflammor (inte här men på andra skor). Pojke eller flicka?

Hur kan något så enkelt vara så svårt? Har vi inte kommit längre än så här, trots alla debatter och allt jämställdhetsarbete? Lindex i Uppsala byggde om nyligen och då kunde man ju tro att de skulle passa på att göra barnavdelningen mindre uppdelad. Men nej, de gjorde tvärtom. Från att ha varit en ibland ok klädaffär är nu barnavdelningen uppdelad i två halvor: en full med rosa fluff och glitter och en med blått, svart och eldsflammor och ”rock”. Arg arg arg. Det värsta måste väl ändå vara att form går före funktion i så många barnkläder. Vilket barn har användning för en lila konstpäls mitt i vintern? Och vilket barn tycker om att inte kunna röra sig för att jeansen är för tighta och lågt skurna? Är jag fördomsfull när jag tycker att det är flickkläderna framför allt som begränsar rörligheten? Inte för att jag tycker pojkkläderna är snyggare, lika lite som jag vill köpa lila glitterpumps till min dotters avslutning så skulle jag vilja köpa en tröja med fejkade rivhål och dödsmotiv till en son.

Deprimerande är vad det är. Jag blir så ledsen, sorgsen liksom, när jag tänker på alla barn som känner att de måste ha de här kläderna för att passa in och alla föräldrar som köper och köper utan att reflektera (eller som helt enkelt inte orkar säga nej, fullt förståeligt). Hur ska man som förälder reagera och agera? Och hur ska man ha råd att inte köpa de här kläderna?

This article has 6 comments

 1. Det är verkligen sjukt!
  Vi har ju hamnat i rosa träsket nu men just det har jag inte så mycket problem med, tror att de flesta barn går igenom olika faser och har även hört kompisar vars söner också gillar glitter och fluff. Alde tycker verkligen att rosa och glitter är jättefint och valde direkt ett par rosa sandaler. Däremot vägrade jag köpa Hello Kitty tofflor, där gick gränsen…:-)

  Men, värre än färgerna tycker jag att snitten är. Jeans på flickavdelningen är tightare än jeansen på pojkavdelningen. Så himla sjukt egentligen. Och tunikorna är mer figursydda än skjortor etc etc.
  Det stör mig något brutalt.

 2. Det är helt hemskt. Ester är nu rejält prinsessig och vill helst att ALLT ska vara rosa och glittrigt. Ibland vill jag bara bannlysa allt fluff, men det går ju inte att vägra henne allt som hon tycker är fint heller. Så jag shoppar oftast utan att ha henne med, och hon accepterar ju det mesta hon får. Men det känns hemskt att de blir så indoktrinerade så tidigt.

  Jag vägrar förresten också bikini till småtjejer. Vad är det för fel på folk?!

 3. Håller med! jag tycker också att det är tragiskt att det inte finns NÅGOT glittrigt eller festligt för småpojkar. Sprang runt hela Täby C häromdagen för att leta finskor till min Lukas 2,5 med det finns INGET. Har ni dessutom tänkt på att utklädningsvingar blivit tjejifierat? Lukas vill ha vingar, och såklart kan jag köpa ett par rysch-pysch vingar, men varför inte bara ett par vingar som ett bi?
  Tråkig utveckling.

 4. Jag ska fatta mig kort; jag har en dotter som snart är 1 år och det du skriver om hat jag tänkt på ända sen hon föddes och jag på riktigt tittade på barnacdelningarna i butikerna. Jag blir så arg varenda gång så jag kokar!! Du borde skicka ditt inlägg till lindex och HMs huvudkontor!!! Få underskrifter på det från andra mammor i pappor och så KRÄVER vi förändring!!! Snälla gör! Jag står bredvid dig hela vägen!!!!!!!!! Jag har fler förslag på sätt att protestera mot detta, maila mig om du vill :)

 5. Andra meningen; hat=här

Leave a Reply